BBQ- en gezondheidstips

Voor de Smoker kun je het beste eikenhout of beukenhout  gebruiken. Natuurlijk kun je ook briketten of houtskool gebruiken maar hiermee is het moeilijker om de Smoker op temperatuur te krijgen. De echte “Smoker” smaak krijg je door eiken of beuken hout te gebruiken. Beuken is een neutrale smaak en eiken geeft een scherpere / pittige smaak. Bij de huur van de Smoker krijg je van Gradjes Smoker Verhuur eikenhout voor 4 uur stoken.

Het voedsel kan in de grill kamer tussen de 95 gr. C en de 300 gr. C bereid worden. Rond de 165 gr. C is de ideale temperatuur om te BBQ’en . De Smoker kun je gebruiken om spareribs, kip, borststuk, garnalen, vis, biefstuk, hamburgers, hotdogs, worsten, wild en ook groenten te bereiden.

Het vet dat naar beneden druipt zal afvloeien naar een emmertje.  Wij raden je aan om deze regelmatig leeg te maken. Dit om vlekken te voorkomen op de ondergrond. Verder wijzen wij erop dat honden deze emmertjes heel aantrekkelijk vinden.

Gebruik voor het BBQ’en geen gedroogd vlees. Hierbij kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen. De bekendste van deze groep zijn ham, gerookt spek, leverkaas en wienerschnitzel. Deze horen allen in geen geval op de Smoker thuis.

Gebruik een tang en geen vork om het vlees te keren. Zo gaan er geen vleessappen verloren.

Keer het vlees of de vis om als het niet meer aan het rooster plakt. Vlees dat aan het rooster of aan de bakplaat kleeft niet lostrekken, het vlees laat vanzelf los.

Kip- en varkensvlees dien je altijd helemaal gaar te eten.

De Smoker is ook als oven te gebruiken. Je kunt er heerlijke ovengerechten in maken zoals pizza’s, brood en andere afbakgerechten. Zorg voor een maximale warmte en minimale rookontwikkeling bij ovengerechten.

De Smoker leent zich ook goed voor groente- en aardappelgerechten.

De Smoker kun je ook gebruiken om te grillen. Grillen kan gebruikt worden bij biefstuk, hamburgers, hotdogs, vis of groente gerechten. Grillen doet u met temperaturen tussen de 175 gr. C en 290 gr. C. Grilltemperaturen staan aangegeven op de temperatuurmeters.

Het vlees kun je vooraf insmeren met olie. De olie (en ook een marinade) beschermt het voedsel tegen aanbranden, wat er opnieuw voor zorgt dat BBQ’en een stuk gezonder wordt.

Gebruik voor het BBQ’en alleen verwarmbare oliën. Oliën met meervoudig onverzadigde vetzuren zijn erg gevoelig voor warmte, oxideren snel en kunnen kankerverwekkende stoffen vormen. Olijfolie en pindaolie bevatten hoofdzakelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en verdragen dus de hoge temperaturen van de Smoker.

Gebruik alleen hout van Gradjes Smoker Verhuur. Het hout moet droog en schoon zijn. Gebruik absoluut nooit hout waar hars aan zit. Hars zorgt voor een bittere roetvorming wat het eten zal bederven.

Een tip is om de laatste 10 minuten van het roken extra smaak houtsnippers toe te voegen aan het vuur in de vuur korf. Deze houtsnippers zijn leverbaar in zeer veel smaken zoals appel, kers, whisky, hickory. Hiermee geeft u een zeer bijzondere smaak aan uw gerechten.

Gebruik niet te grote stukken hout anders duurt het te lang voordat ze rijkelijk branden. Let op het hout moet rijkelijk rondom branden. Dit is zichtbaar aan de heldere rook die uit de schoorsteen komt. Doe daarom de klep van de stookunit open of gedeeltelijk open zodat de stijgende rook van het ontbrande hout verbrand. Zo voorkom je roet in de rook. Indien er hout bij gelegd wordt is dit zeker belangrijk.

Gebruik nooit petroleumhoudende aanmaakblokjes of vloeistoffen zoals benzine of petroleum om het hout te ontsteken.

Kies een plek uit de wind of houdt rekening met de windrichting, zodat de gasten niet in de rook zitten.

Wilt u meer informatie?

Een Gradjes Smoker® staat garant voor een onvergetelijk gezellig samenzijn.
De smaak van het vlees is niet te evenaren of te vergelijken met een traditionele bbq!